MEMORIAL COMPETITION AND LEISURE POOLS, SPRAY PAD, AND BATHHOUSE

PASCO, WASHINGTON

Featured in
Recreation Management Article
Full Article →

Memorial Pool, an L-shaped, 8-lane 50-meter pool/6-lane 25-yard pool was at the end of its useful life, and mechanical systems were increasingly costly to maintain and operate. The lack of exciting water features also limited the number of visitors the pool received and didn't serve as broad a market as the City of Pasco would have liked. The facility’s bathhouse was not in compliance with ADA accessibility requirements, and the floor, walls, configuration, and fixtures were all in need of upgrading.

The design team evaluated numerous possibilities for maximizing the $3.1 million City budget, including considering changes that would improve both the operating performance and appeal of the facility. The final result for the main competition pool was a brand-new stainless steel and PVC-fused Myrtha pool that was inserted into the concrete shell of the old one – a very economical option. Replacing the existing gutter system with one that was flush with the pool's deck resulted in 18 additional inches of depth, which improved competitive swimming conditions and, combined with a restoration and rotation of the diving board, made competitive diving possible again.

 
Pasco Memorial Pool
Pasco Memorial Pool
Pasco Memorial Pool
 

In addition, the under-utilized wading pool was replaced with a 3,600-square-foot zero-depth entry leisure pool. The beach-like entry accommodates the smallest of visitors and the wheelchair-bound. The leisure pool boasts two new slides that add to the excitement of the new aquatic experience and appeal to thrill-seeking teens. A half-acre of lawn adjacent offers a comfortable area for picnicking, play, relaxation, and observation. The renovation also includes a new splash pad with interactive water toys and geysers.

 
Pasco Memorial Pool
Pasco Memorial Pool
Pasco Memorial Pool
 

The bathhouse building was removed down to the foundation/basement and reconfigured to include new stalls, lavatories, showers, urinals, lockers, staff facilities, and the addition of a family changing room. The enhanced layout improved functionality and is fully accessible as ADA standards require.

The project was scheduled between swim seasons to avoid a negative impact on the community and the facility's revenue. Even with the addition of owner-requested scope expansions, the project stayed on schedule.
© ORB Architects, a division of INNOVA. All rights reserved.

950 Pacific Avenue, Suite 450 Tacoma, WA 98402   |   phone: 425.226.3522   |   fax: 425.226.9115   |   marketing@orbarchitects.com